De Amerikaanse presidentsverkiezingen zitten erop: Barack Obama is de grote winnaar en stond fier op het podium in Grant Park in Chicago. “Yes We Can!”

Van alle grote netwerken stal NBC hier in Manhattan de show. Ze hadden Rockefeller Center Plaza omgebouwd tot Election Plaza. Met meterslange tapijten met sterren en hun ‘Election 2008’-logo erin geweven, rode (Republikeinen) en blauwe (Democraten) projecties op GE Building en een studio aan de kop van de lager gelegen schaatsbaan. Een deel van de verkiezingsshow van NBC kwam dan ook live vanaf die buitenstudio.

CNN had een, naar wat leek, toeristenstudio ingericht op Times Square. Er gebeurde niet veel daar, behalve dat het druk was en CNN er af en toe vier seconden naar schakelde. CNN stond dan misschien niet op de mooiste locatie maar voegde opnieuw iets toe aan de televisiebelevenis van Amerikaanse verkiezingen: “Virtual View”. Twee keer werd verslaggeefster Jessica Yellin vanuit Chicago het CNN Election Center ingebeamd. Het leek wel Star Trek.

Ze sprak met Wolf Blitzer die zijn enthousiasme niet de baas was: “We did it. It happened for the first time on American television”. Yellin stond in een blauwe tent met om haar heen 35 camera’s. Die waren gekoppeld aan de camera’s in de studio van CNN zodat als zij als hologram in de studio verscheen, de camera’s gewoon konden bewegen. Zo zagen we haar vanaf de zijkant, achterkant en ook nog de voorkant. Het zou leuk zijn geweest als Blitzer of Anderson Cooper door haar heen waren gaan lopen.

ABC News hield het net als FOX News ‘basic’: een anchorman, co-presentator en wat experts met af en toe een kaartje. Ik versimpel het wat maar vooral FOX News viel mij erg tegen. Als je de “Magic Map” van John King (CNN) kent, dan was dit de lokale omroep Huckberry in Arizona. Een wankel, onscherp touch-screen dat niet altijd even snel op de presentator z’n vingers reageerde. Ook het camerawerk was slecht. Beweegt de camera bij CNN altijd ‘smoothly’ met King mee, bij FOX News leek het wel alsof hij op een slechtdraaiend tandwiel stond.

Qua FOX was trouwens het hoogte- of dieptepunt dat ze in hun promo riepen dat ze een onafhankelijke verkiezingsavond zouden brengen. Als het zo zou zijn gegaan, dan was dát het nieuws van de avond geworden. Helaas. De zure anchorman Brit Hume probeerde er nog wat van te maken voor McCain.