“De grootste vijand van de Democraten, zijn de Democraten zelf” zei een phonebanker gisteren tegen mij. “De mensen die denken dat Obama gaat winnen, zijn de Republikeinen” voegde hij eraan toe. Oftewel: de Obama-fans durven er nog niet op te hopen dat het allemaal goed gaat aflopen.

Toch wijst alles erop dat in Amerika half januari een zwarte president wordt beëdigd. Om de staat New York hoeft Obama zich geen zorgen te maken want die gaat al jaren naar de Democraten. Toch voeren ook hier mensen actie, onder wie Chet Whye van Harlem 4 Obama. Daarbij hebben zich de afgelopen maanden meer dan 1000 vrijwilligers gemeld.

Whye zei tegen CBS dat het allemaal nog niet zo zeker is als het lijkt. Hij was zelf bij de voorverkiezingen in New Hampshire waar Obama in de peilingen met dubbele cijfers aan de leiding ging. Uiteindelijk verloor hij de primary van Hillary Clinton.

In Harlem is Obama ook populair omdat hij heeft gezegd dat één van de eerste dingen die hij gaat aanpakken is het stoppen van de verloedering van achterstandswijken. Als voorbeeld gaf hij een project in Harlem waarbij kinderen uit de armoede worden gehaald.

“There’s no reason this program should stop at the end of those blocks in Harlem. It’s time to change the odds for neighborhoods all across America.”

Nog iets meer dan 24 uur wachten en dan kan Whye rustig ademhalen en is Obama de nieuwe president van Amerika.