KX Column #4: Bohemian

Het is weer de tijd van Bohemian Rhapsody. De komende weken worden we weeer doodgegooid met deze beste plaat allertijden. Is ons aangepraat. Gelukkig zijn de meningen sinds een paar jaar eindelijk verdeeld. ‘Bohemian’ regeerde de Radio 2 Top 2000 maar sinds Boudewijn de Groot met Avond naar de top werd gepusht, denken muziekliefhebbers wat langer na. Wat zou er gebeuren als er één jaar een verbod op de ‘Bohemian Rhapsodys’ van deze wereld zou komen. Géén Hotel California, géén One en géén Child In Time.

Het is toch jammer dat die platen en nog zo wat uit die hoek al die lijstjes domineren. Wat zou het leuk zijn als er massaal wordt gestemd op een andere ‘Bohemian’: Bohemian Like You van de Dandy Warhols bijvoorbeeld, ik noem maar wat. Ook een leuk liedje. Of They Don’t Play Our Lovesongs Anymore van Anita Meyer. Prachtige compositie uit de Hollandse klei. Nee, we stemmen op House Of The Rising Sun.

Klinkt gek maar een voordeel dit jaar is de dood van Ramses Shaffy en Michael Jackson. Als liefhebber van ‘Shaf’ en ‘Jacko’ zijn de sterren mij gunstig gezind want de fans zullen de liedjes van deze helden tot grote hoogte stuwen in al die Toppen. Gelukkig is ‘Hilversum’ nu eerlijker met lijstjes dan in de jaren 90. Want de Top 100 Allertijden van toen was geregeld de Top 100 aller dj’s. Oeps, geheimpje verklapt. Stel dat Shaffy’s Vijf Uur de meeste stemmen krijgt, of Jackson’s She’s Out Of My Life … Zouden die dan op 1 in de Top 2000 of 4000 of 10000 komen? Bij KX Radio wel, dat u het even weet. Ook als tóch Bohemian Rhapsody de beste zou zijn overigens. En trouw als ik ben aan de wensen van mijn luistervolk zal ik dan Queen netjes draaien. Mocht iemand een korte variant kunnen maken van een minuut of drie, dan hou ik me aanbevolen.