KX Column #5: Kerst op de radio

Nu de Sint het land uit is, wordt het aantal kerstplaatjes op de radio snel opgevoerd. En stiekem hou ik daar wel van. Zelfs Last Christmas trek ik nog wel tijdens het nuttigen van Flappie. Al wordt hij rond de kerstdagen net zo vaak gedraaid als de gemiddelde classic in een heel jaar. You can’t have it all, het is kerst. Vrede op aarde, war is over. Om de kerstsfeer compleet te maken zijn er veel online radiostations die zich vergrijpen aan ‘de hele dag kersthits’. Nou ja, hits.

Sky Radio heeft sinds een paar jaar The Christmas Station. Een klapper want via Nederland.FM staat het station al een week in de top 3 van best beluisterde zenders. Maar ook stations als Das Weihnachtsradio (wie?) doen het goed. Macht spass … von unseren Deutschen Freunden. Nadeel van 24 uur per dag kersthits uit Duitsland is dat ook onbeduidende frutselsongs als O Tannenbaum van Horace Edwards & The Root Gang voorbij komen. Want je moet toch wat als muzieksamensteller. Maar goed, ik kan wel zitten klagen maar Das Weihnachtsradio heeft wel dik 1000 luisteraars aan zijn arreslee hangen. Dat is niet niks voor een onbeduidende internetzender bij iemand op zolder.

Op de website staat zelfs een pittoresk Anton Pieck-plaatje met digitaal gephotoshopte sneeuw erin om in de stemming te komen. En je kan een app downloaden voor je iPhone en ook nog een Weihnachtsradiokerstboom winnen. Ik heb meegedaan, kijken of ze die Baum ook in de randstad bezorgen. De hobbyende Weihnachtsduitser kan ook leuk dichten zo zie ik op de site: Durch den Flockenfall klingt süßer Glockenschall. Jammer dat ze daar geen Sinterklaas kennen, hij zou de show stelen met zijn rijmpjes. Soort Bim Bam van André van Duin. Maar weer snel terug naar The Christmas Station met Last Christmas voor de twintigste keer. Kunnen we zelfs bij KX Radio niet onderuit. Happy KX-mas!